De Embassy of Water tijdens de Dutch Design Week 2019: design en water

De Embassy of Water tijdens de Dutch Design Week 2019: design en water

De Embassy of Water tijdens de Dutch Design Week 2019: design en water 2500 1875 Inkt & Aarde

Voor de Embassy of Water tijdens de Dutch Design Week 2019 schreef ik de algemene online content, de teksten over de verschillende ontwerpen en de tekst voor het programmaboekje. Daarnaast verzorgde ik de teksten bij de werken in de expositieruimte . Het was een prachtige opdracht barstensvol concrete en innovatieve projecten over klimaatadaptatie, waterbewustwording en waterzuivering.

Tekst bij werk van Lotte de Raadt, Embassy of Water, Dutch Design Week 2019

Voor het platform Klimaatadaptatie van de provincie Brabant schreef ik een artikel over de ontwerpen die vooral voor klimaatadaptatie interessant zijn.

Mooie voorbeelden van klimaatadaptatie tijdens Dutch Design Week

Van 19 t/m 27 oktober stond Eindhoven weer volledig in het teken van design. Ieder jaar weer presenteert de Dutch Design Week het werk van 2.600 ontwerpers aan bezoekers uit binnen- en buitenland. Steeds vaker zoeken ontwerpers oplossingen voor maatschappelijke thema’s. Zo werkten ontwerpers en waterpartners bij de Embassy of Water samen aan actuele vraagstukken op het gebied van water en klimaatadaptatie.

Zaag je regenpijp door

Het paviljoen van de Embassy of Water bevond zich op het voormalig Campina-terrein. In en rond het gebouw presenteerden verschillende ontwerpers hun ideeën voor een watervriendelijke samenleving. De grote blauwe regenton in de vorm van een diamant naast het pand viel meteen op. Het is een slimme regenton, gemaakt door Studio Bas Sala. Verwacht de ton een nieuwe bui, dan wordt het opgeslagen water losgelaten om in de bodem te infiltreren. Bas Sala ontwierp ook een doe-het-zelf regenwaterproject in samenwerking met de gemeente Eindhoven om inwoners te motiveren hun regenton af te koppelen. Op hun website staan instructievideo’s om zelf aan de slag te gaan.

Ook ontwerper Teresa van Dongen zaagde een regenpijp door. Zij bedacht samen met Waterschap De Dommel het product Tubey: een reeks gestapelde gieters die onder een regenpijp worden geplaatst. Het regenwater loopt van gieter naar gieter, zodat een bewoner op elk moment een volle gieter kan pakken om de planten water te geven.

Waterbuffers in de stad

Een andere manier om regenwater te gebruiken is de Groene Water Wand, een ontwerp van Ingrid Langenhoff en Dorine Epping. Het is een grote schutting met planten en een opslagcapaciteit van 2000 liter water. Dat is twintig keer meer regenwater dan een normale regenton kan bergen. De schutting is gemaakt van gerecycled plastic.

Studio 1:1 ontwierp een boomrooster om stadsbomen van water te voorzien. Het rooster heeft een buffer dat overtollig regenwater opvangt en druppelsgewijs aan de wortels afgeeft. Het riool wordt op deze manier ontzien bij hevige regenval en het opgeslagen water verbetert in droge perioden het grondwaterpeil. Het rooster is gemaakt van het maaisel van beekoevers. Waterschap De Dommel kan dit restmateriaal dus hergebruiken om er bomenroosters van te maken.

Bewust omgaan met water

Andere ontwerpen waren onder andere gericht op het vergroten van bewustzijn van ons watergebruik. Zo gaf sociaal designer Wouter Corvers in samenwerking met de provincie Brabant inzicht in de hoeveelheid zuiver bronwater dat in elk huishouden dagelijks door het afvoerputje stroomt (120 liter). Lotte de Raadt ontwierp samen met Brabant Water een drinkwaterpaspoort om waardering voor de hoge kwaliteit van het drinkwater zichtbaar te maken. En Atelier Alex bedacht met de provincie Brabant een manier om inwoners bewust te maken van de waterkwaliteit van lokaal oppervlaktewater.

Ideeën voor klimaatadaptatie toepassen

Het is de bedoeling dat de Embassy of Water na de Dutch Design Week een vaste plek krijgt op het Campina-terrein om innovatieve voorbeelden van duurzaam watergebruik te laten zien. In de komende jaren verrijst op het terrein een groot aantal appartementen. Voor projectontwikkelaar BPD, een van de partners van de Embassy of Water, is klimaatadaptatie een belangrijk thema voor deze nieuwe woonwijk. Door de samenwerking tussen designers en waterpartners blijft het niet bij ideeën, maar kunnen de ontwerpen ingezet worden om Brabant en Nederland klimaatbestendig te maken.

Embassy of Water 2019

Tekst bij werk van Studio Axel, Dutch Design Week 2019, Embassy of Water


Programmaboekje Embassy of Water, Dutch Design Week 2019, tekst Marjolein Bezemer

Programmaboekje Embassy of Water, Dutch Design Week 2019


Embassy of Water

Logo Inkt & Aarde bij de Embassy of Water, Dutch Design Week 2019

Foto’s: Marjolein Bezemer en Anouk van der Poll. 
Een deel van dit artikel verscheen eerder op het portaal Klimaatadaptatie Brabant van de provincie Noord-Brabant.
Meer over klimaatadaptatie en waterzuivering.

Marjolein Bezemer

Inkt & Aarde (Marjolein Bezemer) schrijft en communiceert over duurzaamheid, groen en natuur. Een wereld in transitie heeft goede schrijvers nodig om mensen te informeren en in beweging te krijgen. Daar zijn niet alleen de bijen blij mee, maar ook verschillende opdrachtgevers. Want het werkt gewoon goed om een freelance schrijver in te zetten die net zo’n groen hart heeft als u.

Alle artikelen door: Marjolein Bezemer