Waterzuivering met planten: drie inspirerende voorbeelden

Waterzuivering met planten: drie inspirerende voorbeelden

Waterzuivering met planten: drie inspirerende voorbeelden 1600 1065 Inkt & Aarde

We gebruiken per dag ongeveer 125 liter water per persoon. We zetten de (af)wasmachine aan, spoelen de wc door en poetsen onze tanden. Dat water wordt gezuiverd in een waterzuiveringsinstallatie in de buurt. Maar wil je circulair omgaan met je water, dan kun je het grijze afvalwater ook rond je eigen huis of bedrijf zuiveren met planten en opnieuw gebruiken. In Brabant zien we meerdere mooie voorbeelden van deze natuurlijke vorm van waterzuivering met planten. Het helofytenfilter is het meest gebruikte systeem.

Hoe werkt een helofytenfilter?

Helofyten zijn moerasplanten die met de wortels in het water staan en boven het wateroppervlakte uitkomen. Een Helofytenfilter, of rietzandfilter, is een waterzuiveringssysteem waarbij het water gezuiverd wordt door de plantenwortels, de bacteriën tussen de wortels en de zandlagen waarin de moerasplanten staan. In het filter doen verschillende soorten bacteriën het meeste zuiveringswerk: zij zijn het best in staat om afvalstoffen in het water af te breken. De planten helpen de zuurstof-minnende bacteriën met de aanvoer van zuurstof. De bacteriën die geen zuurstof nodig hebben, zuiveren het water in een diepere laag.

Moerasplanten

De meest gebruikte moerasplanten in helofytenfilters zijn riet, biezen, zeggen en lisdodde. Deze snelgroeiende planten zijn goed bestand tegen de afvalstoffen in het water. Helofytenfilters behoren tot de natuurlijke zuiveringssystemen die aan de strenge regels van waterzuivering kunnen voldoen. Het water dat met een helofytenfilter gezuiverd is, is niet drinkbaar, maar wel te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet of het irrigeren van planten.

Drie voorbeelden van waterzuivering met planten

Ecowijk Bewust Wonen en Werken Boschveld in ‘s-Hertogenbosch koos voor een helofytenfilter om het afvalwater van de hele wijk natuurlijk te zuiveren. De monniken van de La Trappe Bierbrouwerij bouwden onlangs een kas vol tropische planten om de duizenden liters water van de brouwerij te zuiveren en hergebruiken. En de Efteling was de troepen ver vooruit en gebruikt al een helofytenfilter sinds 1997. Ik dook in de onderwaterwereld van planten en schreef er een artikel over voor Into Green.

Het hele artikel kun je vinden op Into Green, online magazine over groen en (binnen)planten.

Foto: Michiel Roos, BWWB

Wil je meer weten over de zuiverende kwaliteiten van planten? Ik schreef eerder een artikel over luchtzuivering door planten.

Marjolein Bezemer

Marjolein Bezemer

Inkt & Aarde (Marjolein Bezemer) schrijft en communiceert over duurzaamheid, groen en natuur. Een wereld in transitie heeft goede schrijvers nodig om mensen te informeren en in beweging te krijgen. Daar zijn niet alleen de bijen blij mee, maar ook verschillende opdrachtgevers. Want het werkt gewoon goed om een freelance schrijver in te zetten die net zo’n groen hart heeft als u.

Alle artikelen door: Marjolein Bezemer