Waarom recycling niet écht circulair is – blog voor Milgro

Waarom recycling niet écht circulair is – blog voor Milgro

Waarom recycling niet écht circulair is – blog voor Milgro 1280 853 Inkt & Aarde

Sommige mensen zeggen over circulair zijn: “Afval is de grondstof van morgen”. Bij Milgro zien we het net andersom: “Grondstoffen moeten geen afval worden.” Wij willen in eerste plaats zo weinig mogelijk afval creëren. We doen er alles aan om bedrijven te helpen om verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Door Marjolein Bezemer, artikel geschreven in opdracht van Milgro.

De circulaire economie, we horen er voortdurend over. Maar wat is echt circulair werken? We willen af van de wegwerpeconomie, het lineaire systeem waarbij we een product maken uit eindige grondstoffen en na gebruik weer weggooien. Zo’n systeem is niet houdbaar.

Veel bedrijven denken dat recyclen de oplossing is. Ze maken bijvoorbeeld teenslippers van plastic uit de oceaan of gerecyclede plastic verpakkingen. Maar het overgrote deel van die gerecyclede slippers en plastic hoezen belanden na gebruik ook weer op een afvalberg, of in de zee. De vorm van het materiaal is anders, het wordt een keer langer gebruikt dan eerst, maar afval blijft bestaan. Bovendien is het proces van recyclen energie-intensief en vervuilend. Van alle plasticsoorten is maar een kwart geschikt om om te smelten tot iets nieuws.

R-ladder van de circulaire economie

Recycling is dus niet de oplossing voor ons afvalprobleem. Sterker nog: het zet mensen op het verkeerde been. U denkt dat u iets goeds koopt, maar het wordt uiteindelijk nog steeds afval. Er zijn veel betere alternatieven in de R-ladder: de beste strategieën voor een echt circulaire economie.

Verantwoord gebruik en fabricage van producten:

  • Refuse en rethink: voorkom dat u producten maakt of grondstoffen gebruikt die eigenlijk niet nodig zijn. Is biobased materiaal een oplossing?
  • Redesign: producten herontwerpen zodat alle onderdelen te repareren of te vervangen zijn. Een voorbeeld: de badkamerspiegel meer met ingebouwde lamp. Als de lamp kapot is, moet de hele spiegel naar de schroot. Een ander ontwerp voorkomt afval.
  • Reduce: verminder de hoeveelheid onderdelen en grondstoffen in producten.

Behouden en verlengen van de levensduur van producten:

  • Reuse en repair: gebruik producten of grondstoffen keer op keer opnieuw in de huidige vorm

Afval gebruiken als grondstof:

  • Recycle: omvormen van producten in andere producten

Verminder restafval en wordt echt circulair

Voorkomen is dus beter dan genezen. Hoe wordt uw bedrijf écht circulair? Met eenvoudige aanpassingen kunnen bedrijven al een paar belangrijke eerste stappen maken in het verminderen van verspilling.

Begin met het in kaart brengen van uw afvalstromen en het verhogen van het scheidingspercentage. Wat verdwijnt er in de container? Waar komt het afval vandaan? Zodra dat duidelijk is, kunt u uw restafval verminderen. Kunt u verpakkingsmateriaal verminderen? Kunt u besparen op grondstoffen? Hoe kunt u slimmer omgaan met onderdelen? Is snij-, zaag- of knipverlies te voorkomen?

Bij de volgende stap zorgen we ervoor dat wat er aan kostbare reststromen overblijven, elders worden ingezet. Zo heeft Milgro een fosfaatrijke reststroom uit een voedselbedrijf omgezet als fosfaatbron voor waterzuivering. Het waterzuiveringsbedrijf hoefde de stof fosforzuur hierdoor niet meer aan te kopen. Ze gebruikten bijna 17.000 kilo fosfaat dat het voedselbedrijf juist kwijt wilde.

Wilt u zorgvuldiger omgaan met afval én grondstoffen? Volg Milgro’s stappenplan en start met een waste scan.

Tekst: Marjolein Bezemer (in opdracht van Milgro)
Beeld: via Pixabay

Dit artikel verscheen op 24 april 2023 als blog op de website van Milgro.

Lees meer over duurzaamheid en circulaire economie.

Marjolein Bezemer

Inkt & Aarde (Marjolein Bezemer) schrijft en communiceert over duurzaamheid, groen en natuur. Een wereld in transitie heeft goede schrijvers nodig om mensen te informeren en in beweging te krijgen. Daar zijn niet alleen de bijen blij mee, maar ook verschillende opdrachtgevers. Want het werkt gewoon goed om een freelance schrijver in te zetten die net zo’n groen hart heeft als u.

Alle artikelen door: Marjolein Bezemer