Pius Floris: “We moeten mycorrhiza niet zien als bestrijdingsmiddel”

Pius Floris is bodemspecialist. Hij kent het onderzoek van Postma naar myccorhiza bij aardbeien. “Het is mooi dat er een bepaalde mycorrhiza-soort stengelbasisrot bij aardbeien kan verminderen. Maar we moeten mycorrhiza-schimmels en bacteriën niet zien als bestrijdingsmiddelen; ze zijn niet tégen iets”, zegt hij aan de telefoon. “Mycorrhiza hoort net zo goed bij de plant als het bladgroen. Er is een natuurlijke verbinding tussen schimmels, bacteriën en de plant. Het probleem van wetenschappelijk onderzoek is dat het vaak een antwoord geeft op een zeer beperkte onderzoeksvraag. Er wordt niet vaak naar het geheel gekeken; naar het hele plantenecosysteem. Ik zie mycorrhiza als natuurlijke stressmanager. Binnenplanten zijn soms te nat, soms te droog. Als de symbiose tussen schimmels, bacteriën en planten in balans is, is de plant veel beter bestand tegen te veel of te weinig water. En waar myccorhiza leven, kan geen andere, ziekteverwekkende schimmel groeien.”

“Kunstmest maakt de bodem dood en de planten ziek”

Floris’ stelling is duidelijk: een gezonde bodem levert gezonde planten. En dat geldt ook voor de potgrond van binnenplanten. Hij ontwikkelt met zijn team van Plant Health Cure bodembacteriën en bodemschimmels voor de duurzame teelt van gewassen in de land- en tuinbouw en voor kwekerijen. Floris: “In de plantenteelt worden binnenplanten vaak gekweekt op hydrocultuur: kleikorrels met water en kunstmest. Dat zou handig zijn omdat je anders de potgrond elk jaar moet vervangen. Maar kunstmest is heel zout en verzilting is niet goed voor planten. Simpel gezegd maakt kunstmest de bodem dood en de planten ziek. Voeg je mycorrhiza en bacteriën toe aan de potgrond, dan hoef je minder of niet te bestrijden en je hebt minder water nodig.”

De toepassing is heel simpel, vertelt Floris: “Mycorrhiza toevoegen aan de potgrond hoef je maar één keer te doen. Je prikt gaatjes in de potgrond, lengt het mengsel van mycorrhiza en bacteriën aan met water en dan giet je het in de gaatjes. Zo wordt je plant weerbaarder en hoef je de potgrond niet meer te vervangen. Helaas moeten we potplanten wel blijven bijmesten omdat de mineralen in een pot nu eenmaal worden verbruikt in de groei. Dit in tegenstelling tot tuinplanten, die veel meer groeiruimte en dus mineralen binnen bereik hebben. Bijmesten is dus essentieel. Maar gebruik dan wel biologische vloeibare meststof. De bacteriën en mycorrhiza zorgen wel voor de omzetting en opname.”

De voordelen van gezond bodemleven in de potgrond op een rijtje:

  • Planten zijn in balans door een natuurlijke symbiose met mycorrhiza-schimmels en bacteriën. Daardoor zijn ze zijn weerbaarder tegen ziektes, droogte en vocht.
  • Micro-organismen in de potgrond stellen voedingsstoffen beschikbaar waar de plant zelf niet bij kan.
  • Synthetische middelen als kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn overbodig. Biologisch bijmesten is wel noodzakelijk.
  • De potgrond hoeft niet vervangen te worden.
  • Het is duurzaam en milieuvriendelijk.