Klimaatverandering is hier en jij kunt wél iets doen

Klimaatverandering is hier en jij kunt wél iets doen

Klimaatverandering is hier en jij kunt wél iets doen 5472 3648 Inkt & Aarde

Vandaag publiceert het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) een rapport met een duidelijke boodschap: “De wereld heeft nog 12 jaar om de opwarming van de aarde te beperken”. Klimaatverandering is deze zomer al duidelijk geworden. Maar de politiek doet wereldwijd te weinig om de aarde te redden. Maar filosoof Rebecca Solnit pleit voor hoop en dringt erop aan dat jij echt een verschil kan maken. Haar en mijn boodschap is: wanhoop niet, steek je hoofd niet in het zand, maar kom in actie. Steun het verzet en sluit je aan bij een activistische organisatie.

Er is ook goed nieuws

We hebben gezien dat klimaatverandering nu al enorme effecten heeft. Opwarming naar 2 graden zou desastreus zijn voor vele ecosystemen. Tot zover de ellende. Nu het goede nieuws: ondergronds gebeurt er van alles. Ontzettend veel organisaties en ondernemers werken dagelijks aan een transitie naar een duurzame samenleving. Bottom-up, met een steeds grotere achterban. En daar zit de kracht van de transitie: samen staan we sterk. En er is hoop.

Druk op de overheid

Minister Wiebes zegt dat klimaatmaatregelen niet te duur moeten worden voor de burgers. Maar Nederland subsidieert nog altijd fossiele brandstoffen (jaarlijks ongeveer 540 euro per Nederlander). Er valt een hoop te winnen als de vervuiler gaat betalen. Bovendien zal de rekening pas echt hoog zijn als de temperatuur blijft stijgen. Uit onderzoek naar de kosten van klimaatverandering blijkt dat de kosten om de rampen op te vangen vele malen hoger zullen zijn dan de investeringen om de rampen te voorkomen. Maar veel experts blijven benadrukken dat de politiek nu echt actie moet ondernemen.

Logisch dus dat de druk vanuit de samenleving op regeringen toeneemt. Urgenda heeft in 2015 een rechtzaak tegen staat gewonnen om versnelling van een transitie af te dwingen. Desondanks is de CO2-uitstoot in die jaren niet gedaald. Ook Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad dringt bij het kabinet aan op versnelling: “Er liggen genoeg voorstellen op tafel om die 49% reductie CO2 te behalen die het kabinet vraagt. Maar dan zijn er nú richtinggevende uitspraken nodig van het kabinet.”

Hoe maak jij een verschil?

Natuurlijk kun jij veel doen om duurzaam te leven. Zo kun je je auto wegdoen, biologisch en lokaal eten, minder vliegen en je huis isoleren. Dat is allemaal heel goed, maar het is niet genoeg. Het is tijd om massaal in actie te komen, want samen staan we sterk. Jouw stem is heel belangrijk en onze stemmen worden samen nog luider. De politiek heeft een duw in de juiste richting nodig.

Bekijk welke organisatie jou aanspreekt en strijd mee voor een schone, duurzame wereld:

Steun activistische milieuorganisaties:

Milieudefensie
Greenpeace
Urgenda
Natuur & Milieu
Natuur en Milieufederaties
WNF

Steun onafhankelijke, activistische journalistiek:

De Correspondent
Follow The Money
One World
The Guardian

Doe actief mee aan het herstellen van ecosystemen:

Ecosystem Restoration Camps

Foto: Vlad Tchompalov via Unsplash

Marjolein Bezemer

Inkt & Aarde (Marjolein Bezemer) schrijft en communiceert over duurzaamheid, groen en natuur. Een wereld in transitie heeft goede schrijvers nodig om mensen te informeren en in beweging te krijgen. Daar zijn niet alleen de bijen blij mee, maar ook verschillende opdrachtgevers. Want het werkt gewoon goed om een freelance schrijver in te zetten die net zo’n groen hart heeft als u.

Alle artikelen door: Marjolein Bezemer